Això què és?

:: Ací podreu trobar cada setmana l'agenda cultural de tota la Ribera del Xúquer: balls i danses, esdeveniments, festes populars, literatura, mítings, música, pilota, xarrades...

dissabte, 1 de novembre de 2008

Tots els bloqs de la Ribera en un?


La Frontera del Xúquer ©© 2008 Josepa Kirikú
~ La idea no és nova: feu-vos el compte que l'invent de «catosfera» és lleidatà i que abans ja s'han constituït «blocosferes» valencianes a la Safor (inclosa la Valldigna), Vila-realla Vall d'Albaida, Alcoila Marina (Alta). Perquè eixa és l'altra (i és una de les premises d'est inventari): no vos rebenta que sovint s'escriga -es parle- de la nostra comarca única com «les riberes»?
~ Potser des de fora no entenen que Ribera Alta i Ribera Baixa són dos cares de la mateixa moneda, els límits de les quals canvien segons criteris: Sanchis Guarner, en Els pobles valencians parlen els uns dels altres (volums III i IV) «parlava» de Ribera Alta -capital, Alberic-, Ribera Mitjana -Alzira- i Ribera Baixa -Sueca-, però els tirs no aniran per ací; en canvi, sí que recupere -si més no, per tradició- la divisió històrica d'Emili Beüt (Comarques naturals del Regne de València, 1934) que incloïa pobles que hui en dia encara reguen amb l'aigua del Xúquer però ara pertanyen a l'Horta Sud (Albal, Alcàsser, Beniparrell, Silla i Picassent) o a la Costera (Estubeny) i n'excloïa la Vall dels Alcalans (amb el Marquesat de Llombai), Castelló (de l'Horta de Xàtiva) i -per descomptat- Tous, «un pueblo que parece arrancado del Alto Aragón» en paraules de Calvo Acacio (Los reyes mudos, 1901). Cal dir que també balla l'adscripció d'uns pobles a una part o a l'altra (Albalat pertanyia a la Ribera Alta; Alginet i Benifaió, a la Baixa), però això no és rellevant: el present llistat no fa distinció prescriptiva entre la una o l'altra, ja que entenem que tots pertanyem a la Ribera del Xúquer. I punt.
~ Quant al contingut d'esta bloquesfera per riberenques, en principi no hi ha restriccions: ara, evidentment són preferents (si hi ha una preferència) els bloqs escrits en valencià des de dins de la nostra comarca i amb un mínim de contingut original (és dir, no li valdria a penjar vídeos del YouTube i au!); de totes les maneres, els bloqs escrits per riberencs en l'exili tenen la seua pròpia columna; els bloqs escrits en altres llengües, que encara són minoria, també tenen un raconet; la resta, en compte d'estar ressenyats només amb un enllaç, ací apareixen sindicats per mig d'Atom o RSS i ordenats per poble (inclosos Castelló de la Frontera i la Vall dels Alcalans) segons dites populars... o impopulars, algunes d'elles no incloses en el llibre de Sanchis Guarner adés esmentat ni en el Refranyer de la Ribera de Soleriestruch. No cal dir que podeu suggerir qualsevol afegitó, millora o canvi en qualsevol dels apartats, especialment pel que fa a afegir, corregir o canviar d'adscripció local el vostre bloq.
~ I les estadístiques? Irregulars: evidentment, la palma se l'emporta Sueca, «la reserva espiritual del País Valencià» on pràcticament totes les falles duen una bitàcola ben actualitzada; un cas paregut és el de Sollana, amb tota una quadrilla de xiquetes enllaçades (i això sense comptar els bloqs escrits en castellà; què vos passa, granoters?). Per altra banda estan els poblets que només en tenen un o dos (o cap, o abandonats), com l'Alginet d'Urbà Lozano, el Rafelguaraf de Vicent Sanchis o la Silla de Josep L. Pitarch (menció especial per a la Kirikú de Manuel, que a més del seu bloq també escriu molt sovint en altres lloqs). I en acabant estan els pobles amb una desena de diaris variadets, algun d'ells escrits per riberencs de nomenada: Carcaixent (encapçalat per Joan Carles Girbés), l'Algemesí de Doménec Gamieta i, -com no- la «capital cultural», l'Alcúdia de Toni de l'Hostal, que sóc jo!

11 comentaris:

 1. Et falta el bloc de Tobies Grimaltos. Es diu Vista parcial. L'enllaç és
  http://vistaparcial.blogspot.com/
  Tobies és de Castelló de la Ribera (amb perdó, segons ell mateix), però viu a València. Així que el pots posar com a castelloner o com a exiliat.
  Una abraçada.

  ResponElimina
 2. hola, gran toni de l'hostal.

  molt bona iniciativa, dessitge que tinga resposta entre els blogonàutes riberencs

  algunes puntuacions/correccions:

  "L'indret d'Angela" és d'una xica de Manuel i no d'Alginet

  "A ta mare va que fumes" és de La Pobla Llarga

  "El consultori del doctor Smirnoff" també és de La Pobla Llarga

  I "El insultori del doctor Cox" és de Senyera

  Aquestos tres últims els tens en l'exili interior

  salut!!

  ResponElimina
 3. Iep,
  Un blog d'autoria i ubicació múltiples, encara que plenament riberenc: http://festhomirar.blogspot.com/

  Els autors son d'Alginet, Llombai i Alzira (no obstant, jo propose que es diga que el blog és de Llombai, i en pau, que Alginet i Alzira ja en tenen massa)

  Enhorabona a qui haja tingut aquesta feliç idea

  ResponElimina
 4. Benvinguts a la cosa esta d'agrupar els blocs per comarques... L'Antic Regne cada dia és més "ample"... I res... per ací estem... I jo amb internet a pedals... Cada quinze dies em fa unes coses diferents: ara se'm talla contínuament... Saplana i...

  ResponElimina
 5. L'Assemblea d'Història de la Ribera es celebrarà el cap de setmana del 21 al 23 de novembre a Guadassuar. Han fet un blog.

  Adeu

  ResponElimina
 6. Podeu afegir el blog de la XIII edició de l'Assemblea d'Història de la Ribera que se celebrarà el 2010 a LLombai

  http://xiii-assemblea-historia-ribera.blogspot.com

  Moltes gràcies riberencs

  ResponElimina
 7. M'agradaria que afegireu els meus blogs com a riberenc amant de la nostra comarca. Soy fill d'Antella i veí de Benifaió.

  Els blogs tracten sobre el nostre esport nacional: la pilota valenciana, en totes les seues variants i modalitats.

  Son els següents:


  http://fotospelotavalenciana.blogspot.com/
  http://tomaset-pelotavalenciana.blogspot.com/
  http://jecvcampionatdegalotxa.blogspot.com/

  ResponElimina
 8. Hola, soc Miquel, de Sueca, i escric este blog:
  http://baixriberenc.blogspot.com

  ResponElimina
 9. Hola, no vos coneixia. Realment sóc de Polinyà, casat amb una cullerota, i visquent (temporalment espere) a l'exili de Saragossa.

  Així que, com que veig que no teniu cap bloc de Polinyà, m'hi podeu traslladar, si no us importa.

  Salut

  ResponElimina
 10. Ei!
  me mola açò del bloc dels blocs. Enhorabona!
  Bé, jo sóc de Fortaleny i també tinc el meu bloc, és este:
  blocdeltauro.blogspot.com
  Afegiu-lo!!!

  ResponElimina

retruquen

L'himne comarcal

Bibliografia

 • El virgo de Visanteta (Bernat i Baldoví)
 • Entre naranjos (Blasco Ibáñez)
 • Los reyes mudos (Calvo Acacio)
 • Elogi del meu poble (Fuster)
 • Sàndvitx de fil-en-pua (Boro Miralles)
 • Refranyer de la Ribera (Soleriestruch)
 • L'últim roder (Josep Franco)
 • Les nits perfumades (Arinyó)
 • Ribera (Josep Lozano)
 • Alyazirat (Bernat Montagud)
 • El crim (Vicent Ortega)
 • Cubaneta meua (Arinyó/Guillem)
 • Històries i llegendes casolanes (Norbert Blasco)
 • Història de la Ribera (Tomàs Peris)
 • L'home manuscrit (Manolo Baixauli)
 • Plagis (Urbà Lozano)

Vincles patrocinats