Això què és?

:: Ací podreu trobar cada setmana l'agenda cultural de tota la Ribera del Xúquer: balls i danses, esdeveniments, festes populars, literatura, mítings, música, pilota, xarrades...

dissabte, 24 de gener de 2009

Terres de rockEn viu al Tourbolet 2008 ©© Leica Llapissera @ Wikimedia

~ Amb tan gran cabassada de discs imprescindibles que ens ha donat l'any passat la música en valencià, el més matiner de tots quasi s'havia quedat en l'oblit discogràfic, però pareix que amb la presentació oficial a Sueca ara (!) comença realment a rodar Les quatre estacions de l'arròs d'Inòpia: dic això perquè jo ja tinc escoltat el seu disc -impecable!- des del començament de l'últim Tourbolet (febrer del 2008), ja que el gravaren entre octubre i novembre del 2007 en la Fonteta de Sant Lluís però no l'havien publicat fins ara; no cal dir que això no els ha privat de tocar les noves cançons en directe ni que la incontestable qualitat de Les quatre estacions... ja els ha valgut una nominació al millor disc de pop rock dels últims premis Ovidi!


Les 4 estacions de l'arròs ©© 2009 Leica Llapissera @ Wikimedia

~ Entremig hi hagué un procés creatiu continuador del fusterianisme localista del seu primer treball, Latent, on no només musicaven el Fuster poeta d'Ales o mans en Ara que véns, primavera sinó que, a més, brodaven la millor descripció de la Sueca actual des de l'Elogi del meu poble del veí més famós del carrer Sant Josep en l'himne El meu poble; Les quatre estacions de l'arròs, un títol inequívocament suecà ja utilitzat per Palàcios (Les quatre estacions), no és gratuït, sinó producte del deute moral del guitarrista, compositor i ara, a més, autor de totes les lletres, Pere Vendrell; no debades, tant l'herència arrossera com la vocació musical li vénen de família: son tio matern és Josep-Maria Blai, en altre temps un cantautor emergent retratat en La Nova Cançó d'Angel Casas.

~ Segons el cantant, Pat' -toput de naixement-, va ser el seu company qui demanà encarregar-se de la confecció de tota la part lírica del disc amb el Vocabulari valencià del conreu, molinatge i comerç de l'arròs de F. Cortés i L. Granell com a llibre de capçalera: el resultat és un disc conceptual que fa el recorregut estacional del cicle de l'arròs amb un seguit d'imatges i conceptes extrets de l'influència de viure en «la ciutat arrossera d'Espanya» i fer hores i hores d'assaig en el sequer al costat de la Konga; ara, ells diuen que l'autèntica conceptualitat és la del llibret, una historieta molt ben il·lustrada pel suecà multidisciplinar Àlex Mortimer que representa la història de Jimmi l'Arròs, una espècie de Tommy local a mitjan camí entre Bonies, Jòhnny, Malonda i el mateix Blai (germà, per cert, del cap de llista del BLOC en Alcoi).

Les 4 estacions de l'arròs © 2008 Àlex Mortimer

~ I això que la quota arrossera del grup s'ha desequilibrat des que al Llorenç -potser el millor baixista de la Ribera Baixa?- li va agafar un cinc de copes i hagué de ser rellevat per l'Alfred Alabajos -potser el millor baixista de la Ribera Alta?-, carcaixentí com el Camilo, amb la qual cosa unixen dos extrems de la comarca altrament mal comunicats si no és rodant la serra de Corbera. Cal dir també que les floretes als baixistes no són gratuïtes: nogensmenys, tant la veu de Pat com la tria d'acords del Pere o la pegada polirrítmica del guixot fan dels Inòpia un conjunt a l'altura de qualsevol grup foraster; certament, el millor grup de rock dur que ha donat la marjal des dels Metal Mareny (quasi res...)!~ Ara, conste en acta que el d'Inòpia no és l'única joia musical que ens ha regalat la Ribera l'últim any: també teniu l'Asincronia d' Òscar Briz, el Sense comentaris de Palmero i L'experiència gratificant de Senior i el Cor Brutal, però d'est últim potser en deuria parlar ell mateix en un altre apunt a banda... eh que sí, primo?

1 comentari:

 1. Bonico reportatge que els han fet hui al Quadern a EL PAIS! (i un quadraet pa L'experiència gratificant del primo representant de l'escena indie valenciana)

  ResponElimina

retruquen

L'himne comarcal

Bibliografia

 • El virgo de Visanteta (Bernat i Baldoví)
 • Entre naranjos (Blasco Ibáñez)
 • Los reyes mudos (Calvo Acacio)
 • Elogi del meu poble (Fuster)
 • Sàndvitx de fil-en-pua (Boro Miralles)
 • Refranyer de la Ribera (Soleriestruch)
 • L'últim roder (Josep Franco)
 • Les nits perfumades (Arinyó)
 • Ribera (Josep Lozano)
 • Alyazirat (Bernat Montagud)
 • El crim (Vicent Ortega)
 • Cubaneta meua (Arinyó/Guillem)
 • Històries i llegendes casolanes (Norbert Blasco)
 • Història de la Ribera (Tomàs Peris)
 • L'home manuscrit (Manolo Baixauli)
 • Plagis (Urbà Lozano)

Vincles patrocinats