Això què és?

:: Ací podreu trobar cada setmana l'agenda cultural de tota la Ribera del Xúquer: balls i danses, esdeveniments, festes populars, literatura, mítings, música, pilota, xarrades...

dissabte, 21 d’abril de 2012

Antella retrobada


La Séquia Reial en Antella | ©© 2010 Adrià C. P.

La Casa de les Comportes
©© 2010 Adrià C. P.
~ La Ribera ha canviat prou d'un parell d'anys ençà, per a bé i per a mal: quan vaig crear Riberenques i comencí a buscar bloqs de cada poble regirant pel Google, un titular rimat em cridà l'atenció, més pel contingut que per la forma. «En Antella cap mamella» (sic) era el títol encertadíssim d'una entrada que feia referència a la prohibició, l'estiu del 2008, que les banyistes de l'Assut mostraren els pits amb la naturalitat a la què ens hem acostumat ja fa anys, les unes com els altres, a vore-ho fer en qualsevol altre lloc públic per al bany. No sé com està la legislació al respecte ni si, amb la caiguda del govern sobreprotector que imposà el veto, est estiu proppassat han tornat a vore's mugrons per la platja més pintoresca de la Ribera. Perquè, evidentment, els banyadors de hui en dia ja deixen poc a la imaginació i sovint magnifiquen el factor excitant que es procurava evitar.


~ En tot cas, encara que aquell vers em va servir de redolí popular per a encapçalar la llista de bloqs d'Antella, allò del topless no deixa de ser un fet quasi anecdòtic entre la llista d'infàmies de què s'acusava l'executiu encapçalat per l'anterior alcaldessa del PP, entre els quals una pressumpta topinada en les votades anteriors. Per això, el pacte de progrés que ha sorgit d'estes últimes locals suposa un canvi qualitatiu en la vida política i cultural d'este poble emblemàtic de la Vall Farta: Xúquer Viu, que havia sigut demonitzat per l'anterior batlessa -li fotrà que l'anomenen així?-, no dubtà a celebrar, est últim estiu, llur sopar anual a la Plaça Major d'Antella, el primer que ha tingut lloc en Ribera Alta.

Sopar de Xúquer Viu en Antella, 18 de juliol del 2011 | ©© 2011 Graciela Ferrer
~ I això, que Antella rep este diumenge la xicalla riberenca escolaritzada en valencià per la 27a Trobada d'Escoles en Valencià de la Ribera. Els tallers i les actuacions ompliran el poble des de bon dematí, però els actes paral·lels -que es perllongaran fins el 4 de maig amb el concert de música en valencià- enguany tenen un al·licient particular: setanta anys després, troncs de fusta tornaran a baixar pel Xúquer conduïts per mãeros, els «pastors del bosc flotant» que, com en altres conques amb navegació fustera, transportaven els arbres riu avall de les serres cap a les serreries. La mãerâ tindrà lloc el mateix diumenge de la Trobada, cap a les 11 del matí, amb recepció a càrrec de la Muixeranga d'Algemesí; potser siga l'última oportunitat que tinguem de vore aital espectacle en un Xúquer viu...

Assut d'Antella, de Josep Pastor Carbonell, 1r Premi del III Concurs de Fotografia Xúquer Viu

3 comentaris:

 1. Al meu bloc Més content que un gínjol he premiat Riberenques.
  El funcionament és senzill: cada bloc que ha estat nominat ha de penjar el banner que teniu al damunt i proposar, per la seua banda -fent-ne un breu comentari valoratiu- cinc nous guardonats de la seua preferència que continuaran la "cadena". Tot això amb l'única condició que els blocs proposats tenguin menys de 200 seguidors enregistrats. La finalitat és donar-nos a conèixer entre nosaltres i oferir al nostre públic enllaços interessants que possiblement no coneguin.

  ResponElimina
 2. Hola, enhorabona pel bloc
  Veig, amb molta alegria, alguna foto meua per ací: gràcies!
  Sóc de Sumacàrcer i he obert un bloc de fotografia de Natura amb imatges de la Vall Farta i altres llocs de la Ribera del Xúquer, si voleu fer-li una ulladeta: http://adriachafes.blogspot.com.es/
  Salut

  ResponElimina
 3. Bona nit a Antella tamb´existeix l´Associació Cultural CILIM, en memòria d´sarraí del poble,mort a Xàtiva, cremat, per envcapçalar una revolta per allà el segle XIV, una vegada els cristians, no compliren els pactes establerts arran de la conquesta feudal del segle XIII.

  L´Associació naix l´any 2004 i té com a motiu anar reconstruínt la història del nostre poble, fugint de les llegendes dels pobles valencians.
  Valga aço com a una xicoteta presentació. Anirem informant. L´organ d´expressió de l´Associació és la revista, de publicació anual: LA LLOCA, que enguany, al proper mes de desembre presentarem el número vuité.

  ResponElimina

retruquen

L'himne comarcal

Bibliografia

 • El virgo de Visanteta (Bernat i Baldoví)
 • Entre naranjos (Blasco Ibáñez)
 • Los reyes mudos (Calvo Acacio)
 • Elogi del meu poble (Fuster)
 • Sàndvitx de fil-en-pua (Boro Miralles)
 • Refranyer de la Ribera (Soleriestruch)
 • L'últim roder (Josep Franco)
 • Les nits perfumades (Arinyó)
 • Ribera (Josep Lozano)
 • Alyazirat (Bernat Montagud)
 • El crim (Vicent Ortega)
 • Cubaneta meua (Arinyó/Guillem)
 • Històries i llegendes casolanes (Norbert Blasco)
 • Història de la Ribera (Tomàs Peris)
 • L'home manuscrit (Manolo Baixauli)
 • Plagis (Urbà Lozano)

Vincles patrocinats